Informe de verema 2024
La verema número 74 des que vam començar a elaborar la primera botella de vi escumós el 1951.
En els darrers anys hi ha hagut canvis considerables en la climatologia de la nostra comarca del Penedès i de tota Catalunya. De fet, és un problema mundial. Especialment, els anys 2021-2022 i 2023 han estat extremadament secs, i la sequera, a més de comportar molta menys producció per hectàrea, ha provocat la mort d’algun cep.
Any de pluges, però insuficient
2024 ha estat un any en què hem rebut una mica més de pluja que els darrers anys, 469 litres per m2 (per sota de la mitjana de 530 litres dels últims 8 anys), molt ben rebuda però encara insuficient. Hem tingut la sort de no tenir gelades a la primavera ni afectació per pedra en les nombroses tempestes estiuenques rebudes. Tampoc cap problema amb fongs com el míldiu. Com cada any protegim les vinyes de la nostra finca amb pastors elèctrics, però no ens hem deslliurat dels atacs del senglar, del que ja estem acostumats a conviure-hi. Ara bé, 2024, en paraules del nostre cap de viticultura Quim Isart, “serà recordat per la visita del minúscul i mil·limètric mosquit verd que feia molts anys que no es deixava veure i que caldrà observar si segueix els anys vinents. És un mosquit que xucla els nervis de les fulles, les asseca i les fa caure. Això fa disminuir la producció i el grau alcohòlic”. L’ofici de viticultor implica molta observació de la finca i de cadascuna de les vinyes al llarg de tot l’any.
Verema nocturna
La verema de les 11 varietats de raïm de la nostra finca Can Martí va començar la matinada del 5 d’agost i va acabar el 18 de setembre. Com ja fa uns anys, la verema engega a quarts de 5 de la matinada, d’aquesta manera protegim els veremadors de les altes temperatures diürnes. També busquem un estalvi energètic, un raïm que entra a més baixa temperatura necessita menys energia per refredar-se. Finalment, es preserven millor el color i les aromes del most. En general, la producció de raïm a la nostra finca ha estat similar a la de l’any passat, els grans són més petits que altres anys per raó de la sequera. L’estat sanitari molt bo. Segons el nostre enòleg Marc Martin, “es detecten concentracions de nitrogen superiors a altres anys que afavoreixen les fermentacions del most amb llevats autòctons de la nostra finca”.
En Paco de la Rosa i Torelló afegeix que “tenint en compte que hi haurà mosts fermentant fins a principis d’octubre, podem dir que ha estat una molt bona campanya, amb vins tranquils frescos i aromàtics, amb molta tipicitat aromàtica de cada varietat, i uns vins base corpinnat amb bona acidesa i que ens aportarà capacitat d’envelliment per als escumosos”.