Publicado por: torello
Publicado el abril 12 2023

Toni Albiol, millor Sommelier de Catalunya 2023: “L’exigència de les condicions Corpinnat aporta valor al vi català.”

Toni de la Rosa Torelló i Toni Albiol millor Sommelier de Catalunya 2023
Toni de la Rosa Torelló i Toni Albiol millor Sommelier de Catalunya 2023

L’entrevista del mes d’abril la protagonitza el Toni Albiol, recentment proclamat Millor Sommelier de Catalunya i que a més, és el director tècnic i gerent de la coneguda Enoteca Divins de Martorell. El Toni representarà a l’Associació Catalana de Sommeliers al concurs estatal que se celebrarà a Madrid els pròxims dies 19 i 20 d’abril.

Toni, és la primera vegada que participes? Què se sent quan et diuen que ets el Millor Sommelier de Catalunya 2023?

Et venen al cap moltes coses i moltes persones, et transportes als inicis, quan vaig començar al món del vi als anys 90 i penses que tot l’esforç per intentar ser un bon professional, ha valgut la pena.

Quant als concursos vaig anar el 2007 per primer cop a un, era el Quitz Master de Torres, vaig classificar-me per la final a Madrid i vaig ser quart. Hi havia sommeliers de tota Espanya, això em va animar i el 2009 vaig tornar a fer quart, aquesta vegada a La Nariz de Oro, segon al concurs Verema d’en Jordi Melendo i vaig guanyar a La Rioja el Taller d’Enologia Azpilicueta. Tres finals en un any.

El 2010 la Revista Vino y Gastronomía em va proclamar el Professional del Vi Revelació i des d’aleshores hi ha hagut uns anys de calma, fins a l’any passat que vaig fer pòdium a Girona al concurs Millor Sommelier de Catalunya, classificant-me tercer. Això em va fer pujar l’autoestima, perquè pensava que ja estava vell per aquestes coses i mira, enguany amb 54 anys he aconseguit guanyar el títol com a Millor Sommelier de Catalunya, tot un procés i una trajectòria.

Sempre has sigut molt inquiet, i recordo que una vegada em vas convidar a la ràdio al programa Tirabuixó, quan vas començar en el món del vi? I quan vau obrir l’Enoteca Divins?

El Tirabuixó va calar fondo, tothom acceptava les invitacions, Carlos Falcó (Marqués de Griñón) o Manuel Manzaneque (director de teatre i creador del primer Vi de Pago d’Espanya) van ser els primers, després cuiners com Arguiñano, Martin Berasategui o el mateix Ferràn Adrià han parlat de vins al programa. A la ràdio, no s’ho creien, jo arribava amb gravacions del Serrat, Sabina o la mateixa Penélope Cruz. Ens convidaven a tots els esdeveniments relacionats amb el món del vi i nosaltres ho reportàvem als oients per les ones.

També vaig fer el primer curs de vins per TV a la tele de Cornellà i no sé si ho recordeu, vam venir a rodar a Torelló. Necessitàvem un celler i vosaltres mai ens heu dit un no. Va ser divertit.

L’any 1996 vàrem obrir l’Enoteca Divins, conjuntament amb la meva dona, la Montse Pascual. Tots dos vam deixar les feines, ella la Clínica dental, i jo l’enquadernació a on treballava per Planeta. Els inicis van ser durs, aleshores no hi havia moltes botigues especialitzades, els Mestres Cellerers i poc més.

La comarca era terra de vi, però de vi a dojo, la gent anava a comprar garrafes de vi a La Beguda o al Bruc. Arribar amb el concepte de vi embotellat de qualitat va trencar una mica esquemes, no hem tingut mai vi a dojo i molta gent no ho entenia. El primer diumenge que vam obrir, vam vendre només una ampolla de vermut i vaig pensar que o formàvem a la nostra clientela o estàvem morts. Així que vaig anar a visitar les ràdios de Martorell, a on tenim l’Enoteca, i a la ràdio d’Esparreguera, a on visc i els hi vaig proposar fer un programa temàtic de vins, i ho van acceptar. Això i muntar una sala de tast al local del costat ens va permetre començar a divulgar la cultura del vi a la comarca.

Me’n recordo dels meus primers mestres, en Joan Milà o en Mauricio Wiesenthal, dels primers cellers visitats i les converses amb l’Alejandro Fernández de Tinto Pesquera, l’Antoni Mestres, el cavista que va fer el primer Brut Nature o els primers viatges al Rhone o la Toscana. Ha estat un procés molt enriquidor, he conegut personatges que són història del vi. Tot això forja.

Quants vins has tastat al llarg de la teva vida?

Imaginat, a Divins tenim quasi 4000 referències i això és l’essència de 30 anys tastant. Imaginat tot el que hem descatalogat o simplement no seleccionat. Milers de referències hem tastat. Pensa que només en una fira com la BWW en tres o quatre dies tastes 200 vins o més. Tot per trobar les millors opcions pels clients, jo dic que això és com un gran equip de futbol amb els fixatges, perquè arribi un de nou ha de ser millor que el que ja hi era.

Com veus Corpinnat, aquesta marca col·lectiva que vam fundar uns quants cellers ara fa 5 anys?

Corpinnat és un procés cap a l’excel·lència. Totes les iniciatives que arribin per proposar un salt qualitatiu als elaborats de casa nostra és benvinguda. L’exigència de les condicions Corpinnat aporta valor al vi català.

Proposa’m 3 maridatges que t’agradin amb vins

Pel que fa a maridatges, és un clàssic el foie amb el Sauternes, però fa uns dies vaig tastar un VDL d’Enrique Mendoza amb Moscatell d’Alexandria amb un micuit i va ser meravellós. El pernil de Jabugo amb un corpinat Brut Nature de llarga criança és excel·lent. O un Vi Jaune del Jura amb un formatge Compté que és un magnífic maridatge.

Moltes gràcies i que tinguis sort al Campionat d’Espanya de Sommeliers