Publicado por: Claudia Satorre
Publicado el març 23 2021

50 Lliures, el nou xarel·lo cinc textures

 50 Lliures, el nou xarel·lo cinc textures

Aquest vi blanc ecològic es cria en àmfora, damajoana, ou de ciment, inoxidable i bóta   

Fotografia amb els quatre diferents tipus de raïm de la verema 2019

Març 2020

El celler presenta un nou vi blanc ecològic DO Penedès, elaborat 100% amb la varietat xarel·lo, però amb una gran particularitat: en la seva elaboració aquest vi passa per cinc recipients diferents, abans de ser embotellat. “L’àmfora, damajoana, ou de ciment, dipòsit d’acer inoxidable i barriques de roure i acàcia doten al vi de tot un conjunt de matisos aromàtics i gustatius que el fan molt especial i amb vocació de maduració en ampolla”, explica en Paco de la Rosa Torelló, enòleg i copropietari del celler.

La història darrere del nom

50 lliures barcelonines va ser el preu que va pagar la primera generació de la família Torelló, en l’edat mitjana, per les masies, vinyes i boscos de la Finca Can Martí, seu avui del conegut celler. La família posseeix l’antic document, datat a 17 de juny de 1395, en el qual es fa referència a quan el Senyor de Gelida (localitat de l’Alt Penedès) va establir una emfiteusi -cens- sobre la masia Mas de la Torrevella i les seves terres, a favor de l’avantpassat directe per línia materna de la família. La lliura era una unitat de compte monetari que en època medieval no tenia reflex físic. Aquesta equivalia a 20 sous i un sou corresponia a 12 “diners”. Els “diners” sí que existien i només en la baixa edat mitjana es van encunyar a Barcelona monedes amb un valor d’1 sou. Són els anomenats croats.

Nota de tast

Vi net i brillant de color groc amb matisos d’or nou i reflexos verds.
En nas és intens i complex. Apareixen notes de fruita d’os madura i florals, com el fonoll i la camamilla, pròpies de la varietat. També, a causa del pas del vi per diversos recipients de diferents textures, apareixen notes terroses, de torrats i vainilles.

En boca és untuós, sedós, amb bona acidesa que li dóna frescor. Es nota la influència dels diferents recipients, la frescor de l’inoxidable, la mineralitat de l’ou de ciment, la cremositat de la barrica, el caràcter terrós de l’àmfora i la reducció de la damajoana. Es confirmen, també en boca, les notes de fruita madura com l’albercoc. És un vi molt mediterrani.

Maridatge

Aquest vi blanc resulta ideal per a acompanyar arrossos, mariscos i peixos a la brasa, al forn o fumats.

Petita producció de 5.900 ampolles de 75 cl.

NOTÍCIES RELACIONADES

Go to Top