Publicado por: Claudia Satorre
Publicado el febrer 10 2022

Torelló I+D: Llevats propis de la finca Can Martí

Seleccionem els llevats del nostre xarel·lo ecològic

Puntuaciones Torelló en la guía de vinos Gourmets 2022

Febrer 2022

Al 2016 Torelló i l’Incavi (Institut Català de la Vinya i el Vi ) vam començar un projecte per trobar els llevats propis de la Finca Can Martí. Així, durant més de tres anys, investigadores de l’Incavi, encapçalades per la biòloga i enòloga Anna Puig, van aïllar una col·lecció de llevats autòctons propis de les nostres vinyes ecològiques de xarel·lo de la Finca Can Martí. Amb aquestes soques de llevats, el 2019 es van fer uns micro-tiratges experimentals d’escumosos per avaluar el seu potencial enològic.

Aquesta setmana, després de quasi tres anys de criança i tastos cada dotze mesos, tècnics de Torelló i de l’Incavi han tastat els escumosos per a mirar de triar quins dels llevats conferien les característiques dels escumosos més idònies, que defineixen la identitat i el nostre terrer propi, de cara a poder realitzar tiratges a més gran escala.

Ara el projecte segueix amb tota la il·lusió inicial, esperant la seva viabilitat a mig termini. S’han seleccionat dos llevats per a fer dos micro-tiratges, són dues soques que mantenen i potencien les característiques dels escumosos Corpinnat de Torelló i que suposen un pas més enllà: els doten de més elegància i tipicitat pròpia. Aquestes dues soques també són especialment interessants, per la complexitat en boca i per l’acidesa que adquireixen els escumosos. Afavoreixen les llargues criances on, a més, hi destaquen notes de fruita blanca i de pinyol.

Dels dos micro-tiratges, que es faran utilitzant els dos llevats per separat, es veurà l’evolució de la criança en ampolla. Passat un temps es triarà el llevat definitiu, que donarà sentit al projecte engegat anys enrere: elaborar escumosos Torelló amb llevat de les seves pròpies vinyes.

NOTÍCIES RELACIONADES

Go to Top