Publicado por: Xavi Aranda
Publicado el setembre 26 2022

La verema 2022 a Torelló Viticultors. Sequera i verema nocturna.

La verema 2022 a Torelló Viticultors. Sequera i verema nocturna.

La verema nocturna. Manu Mitru. El Periódico

La verema 2022 en la nostra finca de Can Martí, va començar el 4 d’agost, 5 dies abans de l’habitual, a causa de la sequera i la ràpida maduració de les varietats més primerenques, i va finalitzar el 14 de setembre. Els litres de pluja per m2 que es van recollir entre l’1 de gener del 2022 i l’inici de la verema van ser de només 179. En canvi, a l’agost i primera quinzena de setembre vam rebre 75 litres de pluja que van ser molt ben aprofitats per les nostres oliveres centenàries. Des del final de la primavera i durant l’estiu, hem tingut 4 onades de calor molt fortes.

A Torelló, les boi 80 hectàrees de vinya ecològica, han sigut veremades, en part, quan encara era de nit. Una jornada de verema començava a les 4:30 h de la matinada i acabava a les 13.00 h. Buscàvem les temperatures més baixes de la nit (segons el dia, entre els 16º i els 19º) per protegir la salut del veremador i evitar cops de calor. En paraules de Paco de la Rosa Torelló “És important el descans i millorar les condicions de treball en un ofici tan dur com és el de veremar”. Per altra banda, també s’ha evitat certa pèrdua d’aromes i colors del most, per les altes temperatures diürnes del raïm. Finalment, també ha suposat un estalvi energètic per no necessitar posar en fred el raïm, abans del seu premsat.

En aquest 2022 hem tingut, entre un 20% i un 30% menys de producció de raïm -segons la varietat- respecte a l’any passat, a causa de la intensa sequera. Ara bé, l’estat sanitari del raïm ha sigut impecable. Segons J.A. Montilla, enòleg de Torelló “el perfecte estat sanitari del raïm, junt amb una acidesa equilibrada, ens permetrà elaborar vins tranquils i escumosos de gran qualitat”.

A Torelló, la verema de les 11 varietats de raïm es va realitzar de manera manual, en caixes de 25kg, pallots de 250 kg o petits remolcs de 2500 kg, i el transport del raïm, des de la vinya fins a les premses és molt ràpid, en tant sòls 10 minuts. D’aquesta manera els grans de raïm arriben sencers.

Finca Can Martí, Gelida (Alt Penedès), setembre de 2022.

Go to Top