Publicado por: Xavi Aranda
Publicado el octubre 26 2023

La verema 2023: sequera extrema

La verema 2023 serà recordada per una sequera extrema i per estar molt pendent de l’estat de la vinya. De fet, ja són diverses campanyes de sequera. En paraules de Paco de la Rosa Torelló “tot i que hem aprofitat tots els litres de pluja que han caigut a la nostra Finca Can Martí, mai s’havia vist una situació igual” i “la poda en verd d’aquest any l’hem adaptat a condicions de baixa pluviometria”. Els litres recollits entre el final de la verema 2022 i setembre 2023 són 387 litres per m2, molt inferior a la mitjana de 550 litres per m2.

Paco de la Rosa Torelló durant la verema 2023 a Torelló Viticultors

Paco de la Rosa Torelló durant la verema 2023 a Torelló Viticultors

Verema nocturna per evitar la calor.

La verema a la nostra Finca Can Martí va començar la matinada del 8 d’agost, 5 dies més tard que l’any anterior, a causa de les suaus temperatures de maig i juny, fet que va comportar una maduració més lenta del raïm. La verema va finalitzar el 9 de setembre. La collita parcialment nocturna que practiquem cada any de verema, pràctica que es quedarà vigent, ens permet aprofitar el màxim les baixes temperatures de la nit. Entre les 5:00 h de la matinada i les 13:00 h del migdia, hi ha una oscil·lació tèrmica que pot arribar als 15 graus.

Inici de la Verema 2023 a Torelló Viticultors

Inici de la Verema 2023 a Torelló Viticultors

La meteorologia durant la verema 2023

En plena verema vam patir una intensa onada de calor, amb temperatures superiors a 38 graus, que va durar una setmana. A aquest període d’intensa calor, li va seguir un episodi de dos dies de pluja, en els que vam registrar 18 litres per m2, amb una consegüent baixada de temperatures que va ser molt celebrada. Aquesta aigua va ser molt aprofitada per la varietat de raïm Parellada i per les nostres oliveres centenàries de la Finca Can Martí.

La producció de raïm de la verema 2023

La producció de raïm de la verema 2023 ha sigut inferior comparant-la amb la verema 2022. Però ha sigut d’una molt bona qualitat, amb absència de malalties de la vinya. Hi havia la preocupació que la sequera pogués afectar a la qualitat, però els vins resultants de la collita són excel·lents, tant pels vins base corpinnat com pels vins tranquils.

Volem destacar la Garnatxa Negra de la nostra finca, una varietat que està cridada a tenir un paper important, tant en els nostres vins escumosos Corpinnat com en els nostres vins tranquils.

Garnatxa negre de la Finca Can Martí

Garnatxa negre de la Finca Can Martí

Un gran treball del nostre equip de viticultura i enologia

Per últim, volem felicitar el gran treball dels equips de viticultura, liderat per Quim Isart, i de l’equip d’enologia, liderat per Marc Martin, que han estat al capdavant de la nostra verema número 71, d’ençà que Torelló Viticultors va elaborar la seva primera ampolla de vi escumós.