Publicado por: Xavi Aranda
Publicado el octubre 10 2023

Torelló Viticultors i la sostenibilitat: estrenem una instal·lació fotovoltaica

Torelló Viticultors i la sostenibilitat: estrenem una instal·lació fotovoltaica

Instal·lació plaques fotovoltaiques a Torelló Viticultors

A Torelló creiem en la sostenibilitat des de fa temps, i per això anem introduint, en els darrers anys, pràctiques en aquesta direcció, tant al celler com a la finca Can Martí.

La darrera novetat és que, des del quart trimestre de 2023, produírem electricitat en equilibri amb el medi ambient, aprofitant l’energia solar mitjançant la instal·lació de plaques solars. Aquesta instal·lació s’ha posat en marxa al mes d’octubre per assegurar que sigui plenament operativa a la campanya nadalenca, un període d’alt consum elèctric al celler. Les plaques tenen una potència de 100 kW i s’hi han instal·lat als edificis contigus al celler amb l’objectiu d’obtenir la màxima exposició solar. La instal·lació permetrà generar una tercera part de l’energia de l’energia que es consumeix.

En el celler, l’ús d’energies renovables mitjançant aquestes plaques s’uneix a una altra instal·lació sostenible com és la planta pròpia depuradora d’aigües que tenim des de fa anys. També gestionem selectivament els residus i reduïm el consum energètic.

En la Finca Can Martí, de 135 hectàrees, també seguim el camí de la sostenibilitat mitjançant la pràctica d’agricultura ecològica en el cultiu de la vinya i de les oliveres des de 2013 (certificada des de 2016). Això s’uneix a la instal·lació de 10 caixes niu per a abelles (en 2018) i a refugis per a ratpenats (en 2018) que tenen un alt valor ecològic i que ajuden a mantenir la salut de l’ecosistema i la biodiversitat. Vigilem que les més de 10 diferents espècies de mamífers, amfibis i rèptils que habiten la nostra finca, ho facin en les millors condicions. I cuidem la flora que ens envolta, és el nostre tresor.

Finalment, a principis de 2023, Torelló rep la certificació Biosphere que acredita el compromís internacional que s’adquireix per a millorar la sostenibilitat del planeta.

En definitiva, la sostenibilitat, es converteix en una de les nostres prioritats i garanteix l’equilibri entre el creixement econòmic, la cura del medi ambient i el benestar social sense posar en perill la capacitat de les futures generacions.