Publicado por: Xavi Aranda
Publicado el febrer 5 2024

Nova anyada del Gran Crisalys!

Fotografia del vi blanc de la D.O. Penedès Gran Crisalys 2022 de Torelló Viticultors

Fotografia del vi blanc de la D.O. Penedès Gran Crisalys 2022 de Torelló Viticultors

El Gran Crisalys és un vi blanc de criança, ecològic, elaborat amb raïm Xarel·lo i Chardonnay, veremat a mà. La fermentació i el battonage té lloc en botes de roure francès durant 4 mesos. Només les botes marcades amb el símbol +, són les escollides per aquest gran vi.

La verema 2022

La verema 2022 en la nostra finca de Can Martí, va començar el 4 d’agost, 5 dies abans de l’habitual, a causa de la sequera i la ràpida maduració de les varietats més primerenques, i va finalitzar el 14 de setembre. Des del final de la primavera i durant l’estiu, hem tingut 4 onades de calor molt fortes. A Torelló, les prop de 80 hectàrees de vinya ecològica, han sigut veremades, en part, quan encara era de nit. Una jornada de verema comença a les 4:30 h de la matinada i acaba a les 13.00 h. En aquest 2022 hem tingut, entre un 20% i un 30% menys de producció de raïm -segons la varietat- respecte a l’any passat, a causa de la intensa sequera. Ara bé, l’estat sanitari del raïm ha sigut impecable, junt amb una acidesa equilibrada, ens ha permés elaborar vins tranquils i escumosos de gran qualitat.

Nota de tast del vi blanc Gran Crisalys 2022

Vi blanc de color or vell, reflexos verds daurats, net i transparent, amb una densitat mitjana en copa. En nas desprèn fragància neta, de flors blanques i fruita de vinya madura sobre una penetrant aroma mineral. En boca és untuós, de pas ferm i equilibrat, amb notes que recorden a la poma Granny Smith i un record de brioixeria amb un final vegetal. És un vi rodó de pas complex i amigable.

Puntuacions del Gran Crisalys 2022

En els últims anys ha rebut molt bones puntuacions, per part de crítics de vins, com:

  • Robert Parker (90 punts).
  • James Suckling (91 punts).
  • Peñín (91 punts).
  • Semana Vitivinícola (94 punts)
  • Vivir el Vino (91 punts).